Signalen

Zelfmoordgedachten beginnen vaak met de gedachten dat je ergens niet meer bij hoort, waardoor je je teveel voelt en denkt een last te zijn voor je omgeving. Je denkt er over na dat als jij er niet meer bent, niemand je zal missen.

Zelfmoord gedachten kunnen ook ontstaan vanuit pijn: verlies van een geliefde, schulden, ontslag, gezondheidsproblemen, relatie problemen etc. Bezorgdheid rondom deze problemen leiden naar slecht slapen, moeite je nog onder mensen te begeven, geen zin meer hebben in dingen die je anders leuk vindt, niet meer te kunnen concentreren of vluchtgedrag zoals jezelf isoleren, willen slapen, gebruik van alcohol of medicatie om maar niet meer te hoeven denken of voelen.

Er ontstaan gevoelens die je gedachten gaan beheersen. Gevoelens als angst, paniek, somberheid, leegte, eenzaamheid, boosheid, schaamte of schuld. Problemen lijken onoplosbaar en maken je wanhopig.

Wanneer zelfmoordgedachten gevoed worden ga je je isoleren van je omgeving. Je trekt je terug, praat er niet meer over terwijl je ondertussen niet in staat bent het piekeren te stoppen. Je weet niet meer hoe je problemen op te lossen, raakt ervan overtuigd dat het leven je niets meer te bieden heeft en dat zelfmoord de enige oplossing is. Het probleem bij zelfmoord is dat je eigenlijk helemaal niet dood wilt. Je wilt een oplossing voor je problemen en zelfmoord is daar één van.