De wereld beeft

De dagdagelijkse zorgen over levensonderhoud, relaties die je dierbaar zijn, kinderen, gezondheid, een baan en duizend andere dingen die belangrijk zijn, maar die vaak aangetast zijn door beperkingen en onvermogen. En daar bovenop komt verdriet of kwaad dat je is aangedaan, dat je zelf hebt veroorzaakt of dat je zomaar overkomt. We worden flink door elkaar geschud: terreuraanslagen, opwarming van de aarde, pandemie, modderstromen, vulkaanuitbarstingen, oorlogen, vluchtelingen uit de hele wereld in onze dorpen en steden en de oplopende kosten voor energie en prijsstijgingen voor het voldoen aan onze basisbehoeften. Onrust alom.

Het grootste deel van de wereldbevolking weet echter al lang wat hongersnood, oorlog en onderdrukking is. Wij ontdekken het nu, alsof we ontwaken uit de droom dat wetenschap, techniek en vooruitgang al onze problemen zouden oplossen en zelfs dat God – als we maar hard genoeg geloven – alle problemen wegneemt.

In de christelijke wereld krijgt lijden en verdriet weinig ruimte. Met up tempo liedjes wordt in vele kerken een goed gevoel en blijdschap opgewekt. Het beroep dat op God wordt gedaan, is vaak niet om te redden van zonde, maar om te redden uit huwelijksproblemen, depressie, verdriet, ziekte, etc. Velen verwachten van God te ontvangen wat de psychotherapie probeert tot stand te brengen.

Hoe werkt God in het lijden?