Het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn

Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Je kunt al dan niet uit eigen keuze een kortere of langere tijd alleen zijn, zonder eenzaam te zijn. Omgekeerd kun je te midden van velen, in je gezin, op school of op je werk je eenzaam voelen.

Misschien kan je moeilijk contacten leggen.  Misschien heb je je door veel teleurstellingen teruggetrokken, ben je wantrouwend geworden en toon je een afwerende houding tegenover ieder die je leven wil binnenkomen. Misschien ben je teleurgesteld door vrienden die zich verontschuldigen dat het al zo lang geleden is dat ze voor het laatst geweest zijn, maar de jas aanhouden omdat ze nu zo weinig tijd hebben, en over 20 minuten ergens anders verwacht worden.

Je eenzaamheid kan zich dan op verschillende wijzen uiten, maar het heeft te maken met vervreemding, je komt in het isolement terecht. Er is iets mis in relaties -tijdelijk of blijvend-  en je ervaart dit als een gemis. Daarbij komt misschien dat je vanuit jezelf  niet in staat bent of minder goed in staat voelt om relaties te leggen of om verstoorde relaties te verbeteren.