Wanneer zorg bezorgdheid wordt

Stel je maakt iets mee wat je onzeker maakt of er gebeurt iets wat je misschien wel heel erg spannend vindt. Je hebt te horen gekregen dat je ernstig ziek bent, je raakt je baan wellicht kwijt of misschien kom je erachter dat het niet goed gaat met het huwelijk van mensen die je dierbaar zijn. Hoe ga jij daar mee om?

Het kan zijn dat je bij ziekte alles op alles zet om zo goed mogelijk voor je lichaam en geest te zorgen. Of wanneer een echtpaar het moeilijk heeft, probeer je met een juiste afstand toch ook betrokken en liefdevol om hen heen te staan. Je ervaart zorg en je neemt daarin gezonde initiatieven. Door zorgzaam te zijn op momenten van tegenslag, neem je verantwoordelijkheid en houd je rekening met wat je daarin zelf aankunt en met wat God hierin van je vraagt.

Je kunt echter ook doorslaan in zorgzaamheid doordat je gaat proberen de situatie of andere personen onder jouw volledige controle te houden. Je gevoel dringt er in zo’n situatie misschien wel bij je op aan om actie te ondernemen, zodat jij niet ten onder gaat in die situatie. Je probeert de situatie of een bepaalde relatie als het ware te controleren en je bent er in je hoofd steeds mee bezig te zijn. Je gaat piekeren en je slaapt slecht. Je wordt steeds meer beheerst door negatieve gedachten en gevoelens. Hoewel je hoopt of denkt dat je met deze houding bijdraagt aan een oplossing voor de situatie, ben je verstrikt geraakt in je eigen bezorgdheid.