Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger zijn, grijpt in op je hele leven. Op korte tijd word je geconfronteerd met veel vragen en hevige emoties.

Gevoelens als angst voor veroordeling, verwerping vanwege misbruik of verkrachting, machteloosheid ten aanzien van je omstandigheden, schuldgevoelens vanwege eigen onzorgvuldigheid of keuze voor buitenechtelijke relatie, boosheid en teleurstelling vanwege onbegrip, twijfel aan je eigen draagkracht etc., kan je overspoelen. Vragen over je leeftijd, toekomstplannen die worden gedwarsboomd, het niet zien zitten zorg te dragen voor een gehandicapt kindje, ervaren er nog niet aan toe te zijn om vader of moeder te worden, te trouwen etc., zijn niet te overzien.

Daarnaast kan een ongewenste zwangerschap je in een belangenstrijd brengen van familie, partner of ten aanzien van je persoonlijke omstandigheden. De situatie wordt in korte tijd complex, omdat in deze situatie meerdere partijen als je partner en familie erin betrokken zijn.  Te midden van je eigen emotionele en lichamelijke reactie op de zwangerschap en druk van buitenaf, kan je je zo alleen en wanhopig voelen, dat je in je situatie geen uitweg meer ziet.